Teisterbant

Skyline Rotterdam vanaf De Kwakels (ten westen van Bergambacht)

Het gebied dat op deze blog wordt beschreven, is grotendeels gelijk aan de oude Middeleeuwse gouw of graafschap Teisterbant. Teisterbant strekte zicht uit van Vlaardingen tot Batenburg, tussen Maas, Waal, Rijn, Lek, Hollandse IJssel. Tiel was een belangrijke centraal gelegen plaats in Teisterbant.

In het westen is het landschap echter sterk verandert, waardoor ik het niet meer bij het overige landschap vind horen. Al aan de westkant van de Krimpenerwaard treedt verrommeling op door het oprukkende stedelijke landschap. Er is daar, en verder naar het oosten, sprake van horizonvervuiling door de hoogbouw in Ridderkerk, Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel en in de Krimpenerwaard zelf, in Krimpen aan den IJssel.

Deze verandering is snel gegaan. Ik kan me van de jaren ’70 herinneren dat het stedelijk gebied van Rotterdam begon bij het stadion van SBV Excelsior, op Woudestein. Van de Algerabrug tot de A16 was er niets dan agrarisch gebied, en, vlak voor de verstedelijking daar toesloeg, een golfbaan. Nu is de grens van de stad, de grens van de Metropoolregio Rotterdam, opgeschoven naar de Krimpenerhout.

Aan de westkant van Rotterdam, met die andere belangrijke stad van Teisterbant, Vlaardingen, en historische steden als Delfshaven, Schiedam, Brielle (Den Briel) en Charlois, is de situatie ernstiger. Niet alleen heeft het stedelijk landschap Teisterbant doen verdwijnen, ook de glastuinbouw ten noorden van dit gebied, samen met de infrastructuur daarvoor, heeft huisgehouden. Nog verder naar het westen wordt het landschap gevormd door de kust en de (oude) duinen.

Enkele voorbeelden van de veranderingen:

De westelijke Krimpenerwaard en Gravenland ten oosten van de Hollandse IJssel, ca. 1960. De spoorlijn van Rotterdam Maasstation naar Gouda is al opgeheven, hier wordt later de Abraham van Rijckevoorselweg aangelegd.
Hetzelfde gebied, 2018
Teisterbant bewesten Rotte in 1815: het platteland tiert er welig.
Hetzelfde gebied rond 1915. Onder invloed van de industrialisatie zijn de oude steden, maar vooral Rotterdam, gegroeid, ze zijn echter nog herkenbaar als individuele steden.
Teisterbant bewesten Rotte in 2018: Verstedelijking tot de Metropoolregio Rotterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: